Mode Blogster
Je leest nu...
Baarden bij mannen: yay or nay?
0

Baarden bij mannen: yay or nay?

Baarden zijn dezer dagen een rage. Het lijkt wel of elke man, jong en oud, een of andere baard draagt. En vrouwen vinden ze prachtig! Maar doen ze dat ook echt? We besloten dat uit te zoeken door onze vrouwelijke vriendinnen te ondervragen en te vragen naar hun mening over baarden. Deze blog laat je zien wat we ontdekten. Misschien leer je onderweg zelfs iets nieuws!

Laten we beginnen met een paar basisprincipes: Wat vinden dames van baarden? Maakt het uit of ze goed verzorgd zijn of niet zo veel? Hoe beïnvloedt gezichtshaar de aantrekkelijkheid voor verschillende leeftijdsgroepen? Wat is op dit moment in de mode als het gaat om de verzorgingsgewoonten van mannen in het algemeen (baarden inbegrepen)? Lees je mee?

De geschiedenis van baarden

Een van de oudste baarden is afgebeeld op een beeldje. Archeologen hebben het beeldje gedateerd op meer dan 7.000 jaar oud, en het heeft stoppels. Dit toont aan dat baarden al heel lang ‘in de mode’ zijn.

De oude Grieken droegen verschillende stijlen baarden. Ze schoren of trimden hun baard en snor achter hun oren terug en lieten hem van daaruit uitgroeien. De Romeinen droegen ook baarden en hadden verschillende namen voor verschillende stijlen: “barba”, “muliebris” (vrouwenbaard), en “cirrus” (een krul).

De Angelsaksen bleven meestal gladgeschoren tot na de Normandische Verovering van 1066 AD, toen mannen baarden begonnen te laten groeien als een teken van mannelijkheid. Deze traditie ging door in de middeleeuwen en een tijd lang was gezichtsbeharing in sommige landen zelfs bij wet verboden, omdat het gezien werd als een teken van rebellie tegen de maatschappij.

Pogonotomie is een ander woord voor het laten groeien van je baard. Het is afgeleid van het Griekse pogon (wat baard betekent) en temnein (afknippen of scheren).

Vele eeuwen lang waren baarden tekenen van eer en mannelijkheid: Van Europeanen tot Arabieren lieten mannen hun gezichtshaar uitgroeien in tijden van oorlog en onafhankelijkheidsstrijd – en knipten ze bij als er vrede was bereikt. Baarden waren ook symbolen van wijsheid en leeftijd. Veel mensen dachten dat oudere mannen met witte baarden respect opwekten bij iedereen om hen heen. Een beetje net als vandaag, lijkt het wel…

Wat vinden vrouwen van baarden en gezichtshaar in het algemeen

Vrouwen houden van een man met een baard of welke vorm van gezichtshaar dan ook. Vrouwen geloven dat ze de man aantrekkelijker, mannelijker en stoerder maken. Ze laten de man ook minder agressief lijken en aantrekkelijker. De mening van een vrouw over deze kwestie is als volgt: “Ik vind baarden zo sexy als wat. Punt.” Een andere vrouw zegt: “Ik vind het leuk als mannen baarden hebben, want ik vind ze knap en mannelijk.” Tja. Als zij het zeggen…

Verschillende studies hebben aangetoond dat vrouwen zich aangetrokken voelen tot mannen met baarden. Vrouwen in de studie werd gevraagd de aantrekkelijkheid te beoordelen van mannen die een baard hadden, gladgeschoren of met stoppels. Uit de resultaten bleek dat de meeste vrouwen baardmannen met stoppels aantrekkelijker vonden dan gladgeschoren mannen. Vrouwen vinden ook dat mannen met baarden dominanter, assertiever en mannelijker zijn.

Niet alle vrouwen zijn echter dol op gezichtsbeharing. Sommige vrouwen hebben liever dat hun mannen gladgeschoren zijn of alleen stoppels hebben – ze vinden dat aantrekkelijker. Een van onze respondenten zei dat ze haar mannen het liefst gladgeschoren ziet omdat “dat er heet uitziet!” En een respondent zei dat ze nooit met iemand zou uitgaan die gezichtshaar heeft, dat ze zich door hen geïntimideerd voelt en dat ze er ouder uitzien dan wat in werkelijkheid het geval is. Het lijkt erop dat vrouwen het er niet over eens kunnen worden of baarden nou yay or nay zijn, maar gelukkig verschillen smaken!